perjantai 12. lokakuuta 2012

Reilusta kaupasta

Tähän aiheeseen eilen jäin, joten siitä jatketaan!

Sen verran haluan kuitenkin ensin sanoa tästä portfolioprojektista, että esittelen sen oppilaitoksessani kahden viikon kuluttua ja sitten minulla onkin kasassa kaikki puutarhurin tutkintoa varten. Koska kysymys on portfoliosta, jossa omat pohdinnat pitää esitellä oppilaitoksessa, etenen seuraavat pari viikkoa blogissa suhteellisen kaavamaisesti, aihepiireittäin kukkakauppaan liittyviä ekologisia näkökohtia esille tuoden. Älkää antako sen pelästyttää itseänne, sillä tämä projekti on minulle sydämenasia ja varmaankin vasta valmistumiseni jälkeen se saa mielikuvituksen siivet alleen ja pääsee kunnolla lentämään. Siis: otetaan tätä teoriaa alle ja haaveillaan sitten jatkossa. Haaveillahan on taipumus toteutua, jos niihin jaksaa uskoa...miettikääpä vaikka, miten ihania koristeita luonnonmateriaaleista saa aikaan, kun antaa mielikuvituksen lentää! Voittavat muuten 6-0 teolliset blingblingit, joita esim. joulun aikaan ovat kaupat tulvillaan.

Mutta joo, siihen varsinaiseen aiheeseen eli Reiluun kauppaan. SASK:in leikkokukkaselvityksen aikoihin, eli vuonna 2004, Suomessa ei vielä ollut tarjolla Reilun kaupan leikkokukkia. Selvityksessä todetaan:

"Tällä hetkellä Reilun kaupan merkillä varustettuja leikkokukkia on myynnissä Sveitsissä ja Isossa Britanniassa. Sveitsissä myytävät kukat ovat peräisin Ecuadorista ja tämän vuoden alussa brittikaupoissa myyntiin tulleet Reilun kaupan ruusut ovat vuorostaan kotoisin Keniasta. Myös Ruotsissa ja Ranskassa on kiinnostusta Reilun kaupan leikkokukkien ottamiseen osaksi tuotevalikoimaa. Ruotsissa pyritään vielä tämän vuoden kuluessa aloittamaan kolmelta kenialaistilalta tulevien Reilun kaupan leikkoruusujen myynti."

Vajaassa kymmenessä vuodessa tilanne on kuitenkin muuttunut. Syksyllä 2006 Suomessa tulivat myyntiin ensimmäisinä Reilun kaupan kukkina ruusut. Suomessa myytävät Reilun kaupan ruusut tulevat Keniasta ja Ecuadorista, ruusujen jälkeen valikoimaan tulleet sekakimput ja neilikat Keniasta. Kukista on tullut yksi myyntimääriltään merkittävimmistä Suomessa myytävistä Reilun kaupan tuotteista.Vuonna 2011 Reilun kaupan kukkia myytiin Suomessa 13,7 miljoonalla eurolla. Suomessa myytävät Reilun kaupan kukat eivät ole luomutuotettuja.

Reilukauppa.fi-sivustolta löysin tuotelistauksen, jossa on 12 kukkatuotetta:
preeriaruusukimppu (preeriaeustoma)
tertturuusukimppu
kukkavirkiste Chrysal
kukkakimppu (Pirkka)
neilikkakimppu (Pirkka)
terttuneilikkakimppu (Pirkka)
pitkävartinen ruusu (Pirkka)
preeriaruusukimppu (Pirkka)
Roosa nauha ruusukimppu (Pirkka)
ruusukimppu (Pirkka)
ruusukimppu (Plantagen)
ruusukimppu

Mutta mistä näitä saa? Minulla ensimmäiseksi tulevat mieleen marketit, eivät kukkakaupat. Tämä johtuu varmasti siitä tosiasiasta, että em. tuotteista kaikkien muiden edustaja on Ruokakesko Oy, paitsi Plantagenin ruusujen ja listan viimeisen ruusukimpun, jonka edustaja on Huiskula Oy. Kukkakauppoihin olisi siis ilmeisesti mahdollista hankkia ainoastaan tuota ruusukimppua, jossa on 10 kpl. ruusuja. Täytyypä kysyä Huiskulasta, minne tuota tuotetta menee ja kuinka paljon. Vai löytyykö lukijoista joku Huiskulan ihminen, joka osaa heti vastata?

Tiedättehän muuten, mitä Reilu kauppa on?! Reilun kaupan järjestelmä on luotu parantamaan kehitysmaiden pienviljelijöiden ja suurtilojen työntekijöiden asemaa kansainvälisessä kaupankäynnissä. Reilun kaupan kukkien kohdalla noudatetaan Reilun kaupan yleisiä standardeja. Reilussa kaupassa tuotteesta maksetaan viljelijälle vähintään takuuhinta, joka kattaa ympäristön ja ihmisten kannalta kestävän tuotannon kustannukset. Takuuhinnat ovat julkisia. Takuuhinnan ohella maksetaan lisää, joka on tarkoitettu koko yhteisöä kehittäviin hankkeisiin. Leikkokukkien kohdalla Reilun kaupan lisä on 10 prosenttia kukkien vientihinnasta (commercial price). Suurilla kukkaviljelmillä Reilun kaupan lisä maksetaan työntekijöiden hallinnoimille pankkitileille ja sen käytöstä päättää työnantajan ja työntekijöiden edustajien muodostama komitea. Reilun kaupan järjestelmä kieltää lisäksi lapsityövoiman käytön ja asettaa ympäristönsuojelullisia vaatimuksia (kemikaalien käyttörajoitukset, geenimanipulaation kieltäminen ja luonnon monimuotoisuudesta huolehtiminen).

Valvonnasta voitte lukea täältä:
http://www.reilukauppa.fi/meista/miten-reilu-kauppa-toimii/miten-valvonta-toimii/

Itse pidän Reilun kaupan sertifiointia aikatavalla luotettavana, mutta koska valvonta ei näin suuressa systeemissä voi olla jokapäiväistä, niin eihän tämäkään aukoton systeemi ole. Luotatteko te muut tähän merkkiin?

Mutta sitten vielä lopuksi sellainen huomio, että nämä ruusuthan tulevat yhtä kaikki Keniasta / Ecuadorista. Jos niitä vertaa kotimaisiin ruusuihin, joiden osalta ei myöskään tarvitse kantaa huolta näistä räikeimmistä epäkohdista, joita Reilu kauppa pyrkii kehitysmaissa korjaamaan, kumman puoleen ekologinen vaakakuppi kallistuukaan?! Mitä tuumaatte?

Tässä vielä Kauniisti Kotimainen -kampanjan sirkkalehtimerkki.

                  

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos lukijani! Otan todella mielelläni vastaan kommenttisi. Ekokukkis