tiistai 16. lokakuuta 2012

Kukkatukkujen ajatuksia ekologisesta mallista

Tein pienimuotoisen kyselyn kukkatukuille. Ajatus ekologisesta kukkakauppatoiminnasta tuntui niiden näkökulmasta joko mahdottomalta taikka vaikeasti toteutettavalta. Yhdessä vastauksessa aistin kuitenkin varovaista optimismia: voi käyttää luomutorjunnalla käsiteltyjä kukkia, tai ainakin integroidulla mallilla  (ekotorjunta ja vasta sen jälkeen tarpeen vaatiessa kemiallinen), jos luomua ei ole saatavilla; voi käyttää Reilun kaupan kukkia, jossa ympäristön ohella huomioidaan myös ihmisten perustarpeet; vältetään jätettä, erityisesti kierrätyskelvotonta; suositaan kotimaista; minimoidaan kuljetukset...

Nykypäivän kukkakauppatoimintaa tukut eivät pitäneet ekologisena: ekologisuutta ei uskottu löytyvän juurikaan tai sitten hyvin vähän. Kukkakaupat hoi! Jos tämä ei ole koko totuus, olisiko syytä nostaa asiaa vähän paremmin tapetille?!?

Omassa toiminnassa ekotekoina / kestävän kehityksen mukaisina tekoina listattiin oma tuotanto, kotimaiset tuotteet ylipäänsä, lähituotteet, Reilun kaupan tuotteet, jätteiden minimointi, lajittelu ja kompostointi, pakkausmateriaalin kierrätys ja uusiokäyttö eri toimijoiden välillä, kuljetuskaluston ajanmukaisuus ja pienipäästöisyys sekä kuljetuksien huolellinen suunnittelu, henkilökunnan hyvinvoinnista huolehtiminen, ympäristöä säästävään teknologiaan investoiminen...Ekologisia vaihtoehtoja myös markkinoidaan aina kun niitä on saatavilla.

Minusta kukkatukut ovat huomioineet toiminnassaan jo monta asiaa. Sanoisin, että hyvä alku! Jonkinlainen asennemuutos voisi saada lisää hyvää aikaan. Kissa kannattaisi nostaa pöydälle, roskat lakaista pois maton alta ja lamppu kammeta esille vakan alta. Ongelmiin voisi lähteä hakemaan ratkaisua tai ainakin helpotusta isommalla porukalla. Toisaalta jo saavutettuja hyviä asioita ei kannata pitää itsestään selvyyksinä vaan niitä on syytä tuoda järjestelmällisesti esille. Vanhat sloganit voisivat saada uuden, ajantasaisen sisällön!

Kotimaisuutta on muuten selvästi helpompi suosia ruukkukukkamaailmassa kuin leikkomaailmassa. Käsittääkseni leikkokukista lähinnä tulppaania, narsissia, liljaa, ruusua ja gerberaa on enää mainittavissa määrin kaupallisessa kasvatuksessa Suomessa. Ja korjatkaa ihmeessä, jos tietoni on väärä!

Jatkossa pyrin saamaan tänne blogiin yleiskatsauksen myös kukkakauppojen ja niissä asioivien ihmisten näkemyksistä. Asiakaskyselyn olen jo tehnyt, mutta yhteenvedon se vielä vaatii. Kukkakauppojen vastaukset tuntuvat olevan vaikeimmin saatavissa...mistä se sitten johtuukin.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos lukijani! Otan todella mielelläni vastaan kommenttisi. Ekokukkis