keskiviikko 10. lokakuuta 2012

Mistä tässä on siis kysymys...

Olen aikuinen alanvaihtaja. Minut houkutteli alalle kauneuden ja käsillä tekemisen kaipuu, halu työskennellä luonnonläheisen ja elävän materiaalin parissa, mahdollisuus ideoida ja toteuttaa luovaa puolta itsessään sekä innostus asiakaspalvelutyöhön, jossa voi tuottaa hyvää mieltä ja erityistä iloa silloin kun onnistuu toteuttamaan asiakkaan visiot ja toiveet ehkä hieman paremmin kuin hän uskalsi toivoakaan. Kaikkeen tähän työ kukkakaupassa antaa mahdollisuuden.

Sitten on kuitenkin se toinen puoli, jota opintojeni aikana aloin todella pohtimaan: kukkatuotannon epäkohdat, globaalin kauppaprosessin ongelmat, koriste- ja oheistuotteet kaukomaiden kasvottomista tehtaista, hautausmaiden jäteongelmat jne, jne... Onko tämä kuitenkaan oma alani vai pitäisikö minun suuntautua pikemminkin pihoille ja puistoihin, joissa olisi helpompi olla ekologinen? Onko ajatus edes jossain määrin ekologisesta kukkakaupasta täysin mahdoton tämän päivän Suomessa?

Näistä, aika itsekkäistäkin syistä, päädyin valitsemaan portfoliotyön aiheekseni materiaalin tuottamisen ekologisen kukkakaupan tarpeisiin eli tavoitteena on joskus saada aikaiseksi Kukkakaupan Vihreä Kirja, jonka avulla, step by step, voisivat kaikki kukkakaupat valitsemassaan tahdissa vihertyä. Prosessin tässä vaiheessa kysymyksenasettelu kuuluu kuitenkin, onko tällaista manuaalia edes mahdollista tehdä? Ja jos on, haluaako ja tarvitseeko sitä kukaan muu kuin minä? Tai voisinko edes minä saada tällä tavalla itselleni kannattavan kukkakaupan? Lyhyesti: Onko ekologinen kukkakauppa pelkkää utopiaa?

Sinä, joka luet tätä johdantotekstiä, mitä mieltä olet? Millaista kukkakauppatoiminta Sinun silmissäsi on ja mitä ajatuksia ekologinen kukkakauppa Sinussa herättää?

Jos Kukkakaupan Vihreä Kirja olisi olemassa, tarttuisitko siihen?

Sen verran vielä kerron, että luonnonmateriaalit kiinnostavat minua todella paljon. Ihan ensimmäinen ajatukseni portfolioksi olikin luonnonmateriaalin käyttöön perehtyminen tekemällä kuukausittain sidontatöitä mahdollisimman paljon kullekin kuukaudelle tyypillistä luonnonmateriaalia hyödyntäen. Oheistuotteena olisi voinut syntyä vaikkapa vuosikalenteri. Tämä ajatus on kyllä osana Vihreää Kirjaa vieläkin, mutta tuo alussa kertomani moraalinen pohdiskelu sai minut pohtimaan ekologisuutta ja kestävää kehitystä vielä laajemmin. Toivon, etten jää ainoaksi idealistiksi. Katsotaan, mitä kaikkea yhdessä keksimmekään! Minä lupaan lähipäivinä tuottaa tänne uusia aiheita perehdyttäväksi ja pohdittavaksi. Pysythän kuulolla ja otathan kantaa!   

2 kommenttia:

  1. Hei, löysin juuri blogisi ja voin sanoa, että tämä kiinnostaa kovasti! Toivon ja uskon, että ekologisuus ja kestävä kehitys tulee myös kukkasidontaan mukaan.Kysehän on siitä mitä asiakkaat haluavat, vaihtoehtoja kyllä löytyisi jos niitä vaadittaisiin.Monesti kyse on vain tottumuksesta ja tietenkin kustannuksista. Tsemppiä Vihreän Kirjan luomiseen!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos kommentista ja kannustavista sanoista! Toivon, että tulet kommentoimaan myös muita tekstejä ja tuomaan tähän mukaan omia näkemyksiäsi. Olisin siitä enemmän kuin iloinen!

      Tervehtien, Ekokukkis

      Poista

Kiitos lukijani! Otan todella mielelläni vastaan kommenttisi. Ekokukkis