tiistai 23. lokakuuta 2012

Hortensia ja hautausmaat

Nyt jatkankin jakamalla aamun kuningasidean teille muillekin pureksittavaksi. Idea tuli siitä omakohtaisesta havainnosta, että mikäli haluan jatkaa taivalta kauniin hortensiani kanssa, joka on ollut terassilla ruukussa koko kesän, nyt olisi aika tehdä jotain: talvi tulee!

Monella varsinkin kaupunkiolosuhteissa lienee ruukkukukkia, joiden talvettaminen oman asunnon olosuhteissa ei oikein onnistu. Ei ole monella sitä lasitettua viileää kuistia, jollainen monessa talossa maalla on. Mutta entäpä, jos olisi ekokukkakauppa, jossa olisi talvetustilaa vuokraperiaatteella? Minä ainakin voisin tällaista palvelua käyttää, ja jos sen tuotteistaisi oikein, eli tarjoaisi talven aikana jotain sopivaa oheisjuttua vuokratilan käyttäjille, niin hintaa saisi paremmin kohdalleen.

Ekologistahan tämä olisi hyvinkin, sillä ruukkukukkia myydessä voisi oikeasti kaupata kukkaa, jolla olisi elinkaari eikä vain pieni hetki elämää. Väitän, että kunnolla suunniteltuna tämä ei olisi oman oksan nakertamista. Mitä tuumaatte?

Toinen asiani ei ole idea vaan ympäristöhuoli, joka pukkaa päälle taas syyspimeiden alettua: hautausmaiden kynttiläjätteen määrä, joka on muuten valtava (voin yrittää selvittää esimerkin jostakin seurakunnasta tässä syksyn mittaan). Olen itse ollut harjoittelujaksolla seurakunnan puutarhatöissä ja keväällä hommiin kuului myös siivota hautausmaata. Muovijätteen ja palamattomien kynttilänraatojen määrä oli käsittämätön! Omalla kokemuksella voin sanoa, että esimerkiksi sellainen extrakorkea muovinen hautakynttilä, jossa on metallikansi, ei juuri koskaan pala pohjaan saakka, jos se jää palamaan oman onnensa nojaan. Ihminen, joka ostaa isomman kynttilän siinä toivossa, että läheisen hauta saisi lämmintä valoa pitemmän aikaa, saa valitettavan usein rahojensa vastineeksi vain enemmän jätettä.

Henkilökohtaisesti pidän telineessä tai hautakiven kynttilälasin takana poltettavaa lyhtykynttilää ainoana ekologisesti kestävänä vaihtoehtona haudalla. Ekologisen kukkakaupan yksi tehtävä voisi olla suunnata ihmisten kynttiläostoksia kestävämpään suuntaan. Lyhdyt, lyhtytelineet ja ekologiset, kauniisti palavat kynttilät olisivat luontainen osa kukkakaupan valikoimaa. Myydessä ei ole pahitteksi myöskään jakaa tietoutta tämän asian tiimoilta. Luultavasti tällaisiakaan moni ei ole tullut ajatelleeksi.

Jatkossa tulen kirjoittelemaan hautausmaa-asioita myös surusidonnan näkökulmasta. Pysykääpä kuulolla ja kommentoikaa!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos lukijani! Otan todella mielelläni vastaan kommenttisi. Ekokukkis