keskiviikko 17. lokakuuta 2012

Keräämisasiaa yleisesti

Tänään ajattelin ihan ensiksi kirjoitella hieman pohjustusta seuraaville aihepiireille, joita ovat puutarhan antimet ja luonnonmateriaalit kukkasidonnassa. Jotta näitä ihanuuksia pääsee kukkasidonnassa hyödyntämään, ne täytyy kerätä. Eikä pelkästään kerätä vaan huolehtia myös niiden nestejännityksestä sekä kylmäkäsittelystä, jotta materiaali kestää sidontatyössä. Kun materiaali kestää, sitä voi huoletta myydä myös kukkakaupassa.

Sanoisin, että itsekerätyn puutarha- ja luonnonmateriaalin runsas käyttäminen tuo väkisinkin ekologisen ulottuvuuden kukkakauppatoimintaan. Se saa myös sidontatyöt näyttämään vuodenaikaan sopivilta ja siten ajankohtaisilta. Tässä yhteydessä pitää kuitenkin muistaa yritystoiminnan lainalaisuudet: työ pitää aina hinnoitella, jotta se on kannattavaa. Kerätyn materiaalin hinnoittelun pohjana voi käyttää keräämiseen käyttämäänsä aikaa taikka ostohintaa, jos samaa materiaalia olisi mahdollisuus myös ostaa. Käytetty aika on toki aloittelijalla moninkertainen kokeneeseen kerääjään verrattuna, mutta homma nopeutuu kokemuksen karttuessa. Alussa aika pitää suhteuttaa siihen, mikä olisi kokeneen kerääjän aika.

Ulkoa kerättävä elävä materiaali on nestejännityksen vuoksi syytä kerätä illalla tai aikaisin aamulla. Liian nuorta ja hentoa kasvustoa ei kannata kerätä. Kerätty materiaali puhdistetaan ja siistitään, lehdet kannattaa poistaa siltä varren osalta, joka menee veteen. Kaikkiin kerättyihin kasveihin tehdään terävällä veitsellä kunnolliset viistot imupinnat ja veteen ne tulisi saada välittömästi imupinnan tekemisen jälkeen. Haalean lämpöinen vesi on tässä vaiheessa hyvä. Seuraavan yön yli taikka seuraavan vuorokauden ajan kerätty materiaali pidetään kylmiölämpötilassa kestävyyden varmistamiseksi.

Tässäpä näitä keräämisen aakkosia oli muutama.

Seuraavaksi otetaan pohdintaan puutarhakasvit, joita ekologisessa kukkakaupassa voitaisiin hyödyntää. Sitten ennen luonnonmateriaaleihin siirtymistä aion kirjoittaa vielä jokamiehenoikeuksista, sillä niillä on vaikutuksensa siihen mitä saa kerätä. Maanomistajan lupaa ja rauhoittamisasioitakaan ei sovi unohtaa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos lukijani! Otan todella mielelläni vastaan kommenttisi. Ekokukkis