sunnuntai 13. tammikuuta 2013

Lontoon malliin

Hei lukijat ja kiitos kärsivällisyydestä kanssani. Hidas kiiruhtaminen jatkuu elämäntilanteeni vuoksi, mutta en ole unohtanut blogia enkä teitä. Päivittelen tätä aina mahdollisuuksieni mukaan, kuten esimerkiksi nyt. Kaipaisin tänne kuitenkin lisää vuoropuhelua, jotta muidenkin ajatukset ekologisuudesta saisivat jalansijaa kuin minun. Piville tässä kohtaa isot kiitokset!

Katsooko kukaan teistä "Jaakko ja maailmanvalloittajat" -ohjelmaa, edes satunnaisesti? Minä katson juurikin satunnaisesti eli silloin kun Jaakko Selin vierailee joko kiintoisassa maassa tai kiintoisan ihmisen luona. Tällainen jakso oli tämä, jonka tiedot Ylen nettisivuilta lainattuina ovat tässä:

8.12. Pasi pitää kukkakauppaa Lontoossa

Pasi Jokinen-Carter on toiminut kukkakauppiaana niin Espanjassa, Tanskassa kuin Suomessakin. Viisi vuotta sittenhän perusti oman liikkeen Lontoon keskustaan.
Päävastuu sidonnasta ja suunnittelutöistä on Pasilla itsellään, mutta hänellä on kukkakaupassa työntekijöinä hollantilainen ja argentiinalainen floristi. Jaakko Selin pääsee Pasin mukana näkemään kukkakaupan arkea vitriinin takaa.
Alueelta löytyy luomu- ja lähiruokaan erikoistunut lounaskahvila, jossa nautitaan turskaa yllättävässä yhteydessä.
Jaakko saa Pasilta vinkin mielenkiintoisista markkinoista ja löytääkin Church Streetin vintagekeitaan, jossa esimerkiksi huonekalut ja lamput on järjestetty vuosikymmenten mukaan.
Jaakko ja Pasi käyvät yhdessä ihastelemassa kuninkaallista ruusutarhaa, jossa selviää ruusun värien ja tuoksun yhteys. Illan hämärtyessä Jaakko ojentaa Pasille tuliaispaketin hänen siskoltaan Suomesta.

Kimpuissa ja asetelmissa Pasi suosii skandinaavista tyyliä. 

Valitettavasti jakso ei ole enää Areenassa, mutta näkikö kukaan teistä sitä joko tv:stä suoraan tai Areenasta silloin kun se siellä oli?

Minuun teki vaikutuksen Pasin puhe luomukukista ja siitä, että Lontoossa niiden valikoimassa pitäminen on asiakaskunnan säilyttämiseksi ja kasvattamiseksi lähes välttämätöntä. Niin trendikästä luomuajattelu tuntui Lontoossa nykypäivänä olevan. Minulle jäi myös vaikutelma, että luomua saa Hollannin kautta helposti. 

Onko joku teistä lukijoista asustellut Lontoossa tai omaatteko kontakteja sinne suuntaan? Epäilemättä isossa kaupungissa on sijaa laajamittaisille luomutrendeille ihan eri tavalla kuin meillä Suomessa, mutta olisi kiva tietää, miten se käytännössä näkyy...muuallakin kuin kukkakaupassa.

Pasin kukkakaupan nettisivut löytyvät muuten osoitteesta http://www.flor-unikon.com/
Sisarliikettä Helsingissä luotsaa käsittääkseni hänen siskonsa.

4 kommenttia:

  1. Kotimaisuus mielletään monesti ympäristön kannalta parhaimmaksi vaihtoehdoksi. Kotimainen kasvihuonetuotanto kuluttaa kuitenkin paljon energiaa. Nyt MTT:llä on käynnissä hanke, jonka aikana tuotetaan hiilijalanjälkilaskuri kasvihuonetuotannolle. Mukaan on pyritty saamaan tuottajia, jotka käyttävät eri energiantuotantotapoja, ja tämän pitäisi näkyä myös tuloksia vertailtaessa. Pilottihanke päättyy tämän vuoden lopussa, ja lisää siitä täällä: https://portal.mtt.fi/portal/page/portal/mtt/hankkeet/greenhouse-carbon

    -Ritva

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos kommentista Ritva! Ja myös mielenkiintoisesta hankelinkistä! Näinhän tämä menee, että "ympäristön kannalta hyvä" ei välttämättä ole sama asia kuin "kannata kotimaista"; tärkeitä asioita toki molemmat, mutta ehkä elämän jatkuminen täällä telluksella on sittenkin vielä tärkeämpää...jos haluaa ajatella myös niitä tulevia sukupolvia...Muistaa pitää toisaalta myös, että täällä pohjolassa tuotanto on usein puhtaampaa, koska taudit ja tuholaiset eivät jyllää etelän malliin, ja myös lainsäädäntö on tiukempaa.

      Jatketaan pohdintoja! Ekokukkis

      Poista
  2. Tuo kyseinen ohjelma oli omallakin listalla katsottavaksi, mutta meni ohi :/.

    Kotimaisuus ja ekologisuus onkin mielenkiintoinen aihe, itse kun työssäni olen maatalouden parissa töissä, niin näitä asioita on tullut pohdittua. Kasvituotannon osalta järkevintä lienee painottaa kauden satoa tai talvikaudella enemmän juureksia ja pakkaseen kerrytettyä satoa. Mutta pakko myöntää, että kylläpä sitä satsumaa tulee helpommin syötyä kuin pakastimesta tyrnejä kaivettua ja niistä jotain lapsillekin syötävää kehitettyä c-vitamiinin tarpeeseen.

    Lontoon kontaktit ovat vähissä, mutta uskon myös Sinun tavoin, että luomutuotteille kysyntä on kovempaa. Tosin kyllä monet kohtuullisesti tienaavat suomalaisetkin haluavat luomua ja/tai lähellä tuotettua ruokaa ostaa ja mieluusti suoraan tilalta. Miksei myös sitten puutarha- ja koristekasvejakin. Varsinkin, kun mietitään kasvinsuojeluaineiden vaikutuksia pörriäisiin. Itse en ole mikään mehiläisten fanittaja, mutta onhan se mukava omasta puutarhasta satoakin saada. Jopa siinä määrin olen tätä miettinyt, että saatan käydä mehiläishoitajan ammattitutkinnon ja hankkia pari pesää metsänlaitaan. Saisi hunajan omasta takaa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos kommentista Susanna. Mukava kuulla näkemyksiä maatalouden parista; varsinkin näin "ekopositiivisia". Jos mehiläisasia etenee, infoapa minuakin. Tosi mielenkiintoiselta kuulostaa...et niiden lisäksi pistäisi kesäkukkia luomuna kasvamaan? Saisi kotimaista myös ekokukkakauppias valikoimiinsa...ihana ajatus!

      Jäädään kuulolle! Ekokukkis

      Poista

Kiitos lukijani! Otan todella mielelläni vastaan kommenttisi. Ekokukkis