perjantai 7. joulukuuta 2012

Sinistä ja valkoista

Hyvää itsenäisyyspäivän jälkeistä päivää!

Tässä kohtaa vuotta kukkakaupoissa on ollut ja on tarjolla sinistä ja valkoista. Valkoisia kukkia löytyy paljon; valkoinen väri on luonnollinen väri monelle kukalle. Sininen sitä vastoin ei ole niin yleinen eikä monesti kovin luonnollinenkaan myytävissä artikkeleissa. Kukkakaupan tarjonnassa tyypillisesti olevissa kukissa on vain harvoja "Suomen sinisiä" kukkia. Nekin, jotka sinisiksi mielletään, ovat tavallisesti jonkinsortin violetteja. Niinpä kukkia värjätään.

Värjääminen voi tapahtua joko imeyttämällä väri veden mukana kukkaan taikka sprayaamalla. Tarkoitukseen on olemassa omia tuotteita, mutta jossain määrin omatoimikemistikin voi käsitykseni mukaan värjäysseoksia sekoitella muun muassa elintarvikeväristä tai vesiväristä.

Onko joku lukijoista kokeillut värjäämistä? Ja mitäpä olette mieltä, tarjoaisiko ekokukkakauppa värjättyjä kukkia valikoimissaan? Onko sillä väliä, mitä ainetta väri on...jos siis on ekologinen vaihtoehto värjäämiseen, niin värjäisikö ekokukkakauppias tarvittaessa?

2 kommenttia:

 1. Oon ihmetellyt sinisiä ruusuja poikien rippi- ja ylioppilasjuhlissa, suoraan sanottuna jotensakin ovat luonnottomia, meikäläisen mielestä siis. Ehkä saajat tykkäävät ? Kukkakaupan tulee palvella mahdollisimma monia, joten miksei sinisiä voi mielestäni olla saatavilla myös ekokukkakaupassa, mutta kyllä väriaineen pitäisi ehdottomasti olla ekologinen, kaupan luonteen mukaisesti.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kommentistasi Pivi. Aika samoilla linjoilla olen minäkin näissä värjäysasioissa. Tietäisiköhän kukaan, mikä on syy siihen, miksi jalostamalla ei sinistä väriä saa vaikkapa nyt ruusuihin. Onhan väriskaala muuten kuitenkin melkoisen laaja. Onko se sitten niin kertakaikkisen luonnoton väri ruusulle, ettei siksi onnistu?!
   Kampaajani muuten kertoi minulle sinisen värin vaikeudesta hiuksissa; tarttumisen ja pysymisen hankaluuteen oli ihan omat kemialliset syynsä..."pigmenttihippusten" koossa suhteessa hiusten suomujen kokoon.

   Lumivalkoisin terveisin, Ekokukkis

   Poista

Kiitos lukijani! Otan todella mielelläni vastaan kommenttisi. Ekokukkis